Kategória:
Helyi receptek, Desszertek, sütemények

Létrehozva:
2022-05-04 18:54:21

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Túrógombóc


A túrógombóc egyszerűen elkészíthető, olcsó tésztaétel. Alapanyaga tehéntúró, búzadara és tojás keverékéből készült tészta, amelyet néhány perces főzés után pirított zsemlemorzsában megforgatnak, és változatos módon ízesítve tálalnak. Főételként vagy desszertként is fogyasztják.

 

Elkészítése

A túrógombóc tésztájának elkészítéséhez a túrót áttörik, majd összekeverik a búzadarával és a tojásokkal. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztva, és a fehérjét habbá verve lágyabb gombócok készíthetők. A keveréket kevés sóval ízesítik, majd néhány órára állni hagyják, hogy a búzadara megszívja magát a tojással, és a gombócok a főzés során ne essenek szét.

A tésztából nedves kézzel gombócokat gyúrnak, amelyeket forró vízben néhány percig főznek. A leszűrt gombócokat olajon pirított zsemlemorzsában megforgatják, és porcukorral megszórva, esetleg cukrozott tejföllel vagy más édes szósszal leöntve tálalják.

 

Az én receptem

Tojást nem használok! Ez a tészta nagyon lágy lesz, de nem esik szét. Én úgy készítem, hogy kb. 50 dkg túróhoz egy csipet sót és 9 dkg búzadarát adok, és összedolgozom a masszát. Pihentetem néhány órát, vagy egy éjszakát. Másnap elkészítem a zsemlemorzsát: nem túl sok olajon zsemlemorzsát pirítok, majd elzárom. Felteszek kicsit megsózott vizet forrni, és amíg melegszik, addig a pihentetett masszából kis golyókat formázok. Amikor a víz forr, beleteszem óvatosan a vízbe a gombócokat. Ha feljönnek a felszínre, 2-3 percig még főzöm, és utána kiszedem őket. Beleforgatom a zsemlemorzsába.

Tejföllel és fahéjas porcukorral tálalom.

 

Változatok

A búzadara egy része liszttel is helyettesíthető; ekkor a gombócok könnyebbek lesznek.

A túrógombócot néha gyümölccsel töltve készítik. A pirított morzsa vaníliával, őrölt fahéjjal vagy dióval is ízesíthető. A gombócok vaníliaszósszal vagy eperhabbal is tálalhatóak.

Az ételnek sós változatai is léteznek. Ilyenkor a gombócok általában a fentihez hasonló módon készülnek, de ízesítésnek különböző sós önteteket (fokhagymás, kapros tejfölt, paradicsomszószt, snidlinggel kevert parmezánszószt) adnak.

 

Hamis túrógombóc

Hamis túrógombóc az elnevezése annak az ételnek, amely túró helyett aludttejből készül. Ennek az ételnek az elkészítésekor az aludttejjel sűrű tejbedarát készítenek, amit aztán keményedni hagynak, majd gombócokká gyúrnak, és a túrógombóchoz hasonlóan tálalnak.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Gg. Any / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »